Celodenní turnaj v modu Laserball 5v5

4.9.2022, před 595 dny

Napínavá podívaná až do poslední chvíle! Tak by se dal shrnout druhý ročník našeho Laserball turnaje. Zúčastnilo se ho 8 našlapaných týmů, z toho dokonce 3 německé z Bavorska a z Drážďan. Laserball je týmová hra podobná fotbalu, ale s laserovými pistolkami. Hráč který má virtuální míč rychle bliká a jeho cílem je vstřelit gól do terče protivníka. Míč se dá přihrát spoluhráčům a nebo sebrat střelením soupeře. Je to velmi rychlá hra akčních protiútoků a úporné obrany. Mezi výhrou a prohrou kolikrát rozhodují milisekundy.

Lasergame Říčany - Celodenní turnaj v modu Laserball 5v5

V průběhu roku jsme ladili arénu, aby obě strany byly co nejvyrovnanější. Změnili jsme pozici modrého terče, přesunuli některé překážky a odstranili jiné. Vznikly díky tomu velmi vyrovnané podmínky. Ač nejsou strany arény vůbec symetrické a v každé je potřeba hrát naprosto odlišným způsobem, nakonec počet vítězství na obou stranách zůstal v průběhu turnaje přesně stejný.

Samotný turnaj se hrál systémem každý s každým dvojzápas 2× 7,5 minuty na obě strany arény. Los způsobil, že už první zápas byl velmi důležitý, hráli favorizovaní No Name ve složení Mr. Barefoot, Nosál a domácí Ruprecht, Endy a Hawk proti silnému Bavorskému týmu Flying Eagle. Tam hrál například Dominanz, se kterým jsme spolu hráli ve stejném mančaftu na turnaji v západoněmeckém Darmstadtu a také Yorn, mladá naděje, v současnosti jeden z nejnadanějších Bavorských hráčů. Zbytek týmu tvořili taktéž špičkový hráči Dean, DerZahnArzt a Nuke.

No Name - Celodenní turnaj v modu Laserball 5v5

Nakonec ale pomohla znalost domácí arény a vyhráli čeští No Name po velmi vyrovnaném zápasu 7:4. Následoval match druhého domácího týmu Exploding Kittens ve velmi mladém složení – čtrnáctiletý Fujka 293, třináctiletá Lura a jedenáctiletý Lopaťák, doplnění o dospěláky Thomiiika a Fílu. Ti nastoupili proti nejlepším hráčům Drážďan – Mr. Smith, XenoFafnir, dvojčata TrainHorse, a Phoenix doplněné o špičkového bavoráka Slimshadyho. Ti v předvečer intenzivně trénovali až do hluboké půlnoci, aby se s arénou spřátelili co nejvíce bylo možné. Bohužel ale také nestačilo a podlehli po těžké bitvě 2:7. Žádný gól nebyl zadarmo!

Šance na medaile se tak pro oba Německé týmy velmi snížila. Někdy v polovině turnaje ale měli možnost prohry odčinit a zahrát si s druhými domácími týmy, kde by už zužitkovali zkušenosti z předchozích zápasů. No a málem to vyšlo! Laserland prohrál s No Name o pouhý jeden jediný gol. Naopak Exploding Kittens s Flying Eagles si poradili po těžkém souboji 8:4. Vzhledem k tomu, že vzájemný německý zápas skončil extrémně vyrovnanou hrou a nízkou remízou 2:2, rozhodovaly pak o jejich finálních umístěních pouze gólové rozdíly v souboji s ostatními českými týmy.

Exploding Kittens - Celodenní turnaj v modu Laserball 5v5

Ty si vedly taktéž velmi dobře, Plzeňsko-Domažlický tým ve složení Triman, Stuart, Pacalis, lucidun a Lukáš několikrát zaskočil i zkušené domácí borce a zahraniční harcovníky, ale vždy po sečtení obou polovin zápasu těsně podlehl. Pražští Gladiators (Valkýra, Rauko, Shigiros, Chess a Nibiru) pak soupeřili o šesté místo s třetím domácím týmem Říčan složeným na poslední chvíli (Age, Toms, Galaxy, MatesakTesak a Ellelnesan), který se pojmenoval pesimisticky „Jdeme si pro prohru“ a s třetím Německým týmem Flying Uhu (Hai 1836, NoName, Burro, Chrissie, Seefine). V tomto souboji zvítězili nakonec Gladiátoři, ale o pouhé dva goly rozdílu v závěrečném součtu tabulky! Společný zápas se Jdeme si pro prohru skončil nešťastnou remízou gólem v poslední vteřině hry. Na konci turnaje se proto přejmenovali na „Netrefili jsme cíl :(„, rozhodovalo zkrátka málo, o jedno místo v tabulce je mohl posunout jeden správný výstřel.

Na závěr turnaje se konal ostře sledovaný duel nejlepších týmů. Domácích No Name a Exploding Kittens. První polovinu hned v úvodu ovládli No Name se třemi rychlými góly. Exploding Kittens se ale nenechali zahanbit a brzy odpověděli a v posledních chvílích snížili na rozdíl jediného gólu. Bohužel No Name dokázali v posledních dvou vteřinách dát gól do šatny. Pro Exploding Kittens by stačila na vítězství v turnaji alespoň remíza, díky většímu počtu vstřelených gólů, takže do druhé poloviny zápasu vstupovali stále s velkou šancí na celkovou výhru. Během hry dokonce dvakrát vedli a už to skoro vypadalo, že to lze uhrát, ale nakonec dvougólový rozdíl dorovnat nedokázali a vstřelili navíc jen jeden gol. Takže konečný výsledek po dramatické přestřelce byl 8:7 pro No Name, kteří si tak zaslouženě zajistili celkové vítězství na turnaji.

Laserland - Celodenní turnaj v modu Laserball 5v5
Výsledky - Celodenní turnaj v modu Laserball 5v5

Nejlepším hráčem se stal Fujka 293 ze stříbrných Exploding Kittens, druhý nejlepší hráč taktéž ze stejného týmu Lura. Třetím byl Bavorský SlimShady hrající za bronzové Drážďany, který ukořistil i titul nejlepšího obránce, těsně před plzeňskou Lucidun. A to dokonce o pouhý jeden úspěšný zákrok! Nejlepším útočníkem se stala už podruhé Endy, tentokrát ne tak jednoznačně, ale spíše z důvodu, že některé hry pomáhala více obraně, než se věnovala útoku. Samotnou ji to překvapilo, ale čísla hovoří jasně, dala 28 dolů a 3 asistence před druhou Lurou s 26 goly a dvěma asistencemi. Za zmínku stojí i Ruprecht, který hrál velmi týmově, čistil situaci pro útočníky a který jednoznačně dominoval v kategorii přihrávačů s 14 asistencemi.

Zajímavostí je i hra XenoFafnira, který hrál nejakčněji ze všech účastníků. Dominoval jak v kategorii hráče, co nejvíce střílel protivníky, kde byl stříbrný, tak i byl zároveň nejvíckrát střelen ze všech hráčů účastnících se turnaje.

Individuálnín Vítězové - Celodenní turnaj v modu Laserball 5v5

Poslední zmínka je na hru Mr. Barefoota, který šetřil náboji natolik, že se vymykal všem statistikám. Minul za 14 her pouze 356×. Na opačné straně spektra naopak titul Happy Trigger získal pražský Shigiros, který se nerozpakoval naslepo střílet všude kolem sebe a minout více než 3000×. Jediné štěstí, že v tomto modu mají hráči neomezeně nábojů :-)

Velká změna nastala i od posledního turnaje, když se všichni naučili hrát v našich těsných uličkách mnohem bezpečněji. Takže výrazně ubylo zbytečných srážek před bránou a blokování protihráčů tělem. Rozhodčí v aréně téměř nebyli zapotřebí, k prohřeškům téměř nedocházelo. Klobouk dolů všem hráčům!

Děkujeme všem za účast, hlavně všem z větší dálky, že dokázali přijet až k nám a pobýt zde až celé dva dny! Těšíme se na příští turnaj na jaře!

Poháry - Celodenní turnaj v modu Laserball 5v5

Galerie