3rd Mercuria Cup - Mistrovství střední Evropy

9.10.2022, před 581 dny

23 nejlepších týmů ze střední Evropy se utkalo v intenzivním souboji o titul šampióna. Jednou za rok se totiž v Praze v Mercuria Lasergame Braník koná mistrovství střední Evropy v modu Deathmatch s hojnou účastní německých týmů. Naše aréna samozřejmě nemohla zůstat stranou a tak jsme vyslali na toto klání hned 2 naše týmy. V plejádě velkých jmen vypadaly, že budou rádi, že se dostanou do finálové šestice, ale naštěstí vše nabralo dramatický spád správným směrem!

Lasergame Říčany - 3rd Mercuria Cup - Mistrovství střední Evropy

První tým startoval v sestavě Thomiiik (zkušený matador předchozích dvou ročníků, kde skončil stříbrný) a Ruprecht, Fujka 293 a Endy, naši nejlepší náctiletí hráči, hrající pouze rok, ale všichni pohybující se už kolem 1000 nahraných her. Z nich měl zkušenost z minula pouze Fujka, který skončil se svým týmem šestnáctý.

Druhá eskadra byl JohnyzPodoli, který taktéž dvakrát vyhrál stříbro a poté Číla, Ennie a jedenáctiletá naděje Lopaťák. Všichni zkušení z našich Laserball turnajů, ale ne sžití s Branickou arénou a novou generací LaserForce vest.

Úvodní zápas po rozlosování náš první tým hned nečekaně překvapil a porazil šampiony prvního ročníku – tým BeLaPePa z Plzně. V této hře zatím o nic ještě nešlo, ale již tehdy svitla malá naděje, že by se mohl uhrát zajímavější konečný výsledek. To ale brzy vzalo za své u druhé hry, protože nás porazili kroužkové děti z Mercurie z týmu Lamy, překvapení minulého ročníku a taky velká naděje na medailové umístění. Ve třetí hře pak nastaly zásadnější komplikace, soupiska hrajících týmů připomínala předčasné finálové klání, kde jsme i přes úpornou snahu neměli moc naději a skončili v ní pátí. I tak jsme naštěstí po prvním dnu turnaje o malý kousek postoupili do Top 12.

První tým

Druhému týmu se bohužel zadařilo již trochu méně, takže po třech úvodních zápasech se propadli do druhé skupiny, která následující den bojovala již jen o 13. místo.

Finální den soutěže a po načerpání sil nás čekal zápas o umístění v semifinále. Čím lepší výsledek, tím následně jednodušší soupeři. Ten skončil relativně úspěšně na třetí místo, jeden výstřel nad úřadujícími šampiony, německými Flying Eagles! To znovu zableskla naděje, že se do finále přeci jenom dokážeme probojovat.

Byla na řadě druhá nejdůležitější hra. O postup do top 6, kteří si zabojují o medaile. Museli jsme skončit nejhůře třetí. Horší místo nepřicházelo v úvahu. Po vypjatém a velmi těsném souboji jsme znovu těsně překonali šampiony z prvního ročníku, Plzeňský tým, tentokrát ale pouze o 5 výstřelů a dokázali udolat poslední postupové místo. Byli jsme ve finále!

Úkol byl tedy splněn, všechno ostatní už je nadplán. Ve druhé semifinálové skupině překvapivě vypadly i loňští šampioni Flying Eagles, takže celé složení závěrečného klání bylo plně otevřené a volné pro nového šampiona. Mohl to být kdokoliv z pěti českých a jednoho německého týmu.

Druhý tým mezitím vybojoval znovu 16. místo, stejně jako loni, tentokrát ale mezi více účastníky. Ještě posledních pár vteřin před koncem bojovali o místo čtrnácté, ale závěr se bohužel nevydařil a o dva výstřely sklouzli o dvě pozice dolů. Mezi 14. a 18. týmem totiž rozhodovalo naprosté minimum bodů.

Druhý tým

Finále hrál první tým již v klidu. Mohl pouze překvapit. Nemusel hrát z pozice favorita a to možná nakonec pomohlo. Poslední dvě minuty se ve středu arény strhla obrovská mela a přestřelka všech šesti týmů. Všichni chtěli na konci urvat poslední cenné body za terč i střelené protivníky všude kolem. Týmy na druhém až čtvrtém místě se neustále přetahovaly o medailové umístění a do poslední vteřiny nebylo jasné, jak to celé dopadne. Štěstěna se nakonec usmála na nás a vybojovali jsme si o pouhý jeden výstřel bronzovou medaili nad velmi silným Aurora týmem z nové Kladenské arény!

Zvítězili Star Doms, kteří již od prvního ročníku marně čekali na nějaké lepší umístění, vždy jim chyběl malinký krůček k postupu do lepší skupiny. Tentokrát ale zahráli mistrovsky a zaslouženě si odnesli zlato. Stříbro připadlo jedinému Německému týmu ve finále, Drážďanským Laserland. Ti si medaili také zasloužili, protože poslední ročník nastala přesně stejná situace, mezi druhým a čtvrtým týmem rozdíl pouze dvou výstřelů. Laserland byl tehdy čtvrtý, tentokrát již druhý. A třetí letos my! Velká gratulace ještě jednou pro Endy, Ruprechta, Fujku 293 a Thomiiika, který se takto stal jediným hráčem, který získal medaile na všech třech ročnících!

Díky moc Mercurii za organizaci, budeme se těšit na příště!

První tým

Galerie